Ma: 2024. július 22. hétfő - Magdolna napja
Jelenleg a nyolcadik óra van. Kicsengetés: 14:45-kor
A város első ökoiskolája
2013-11-25
Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által adományozható ÖKOISKOLA címet 2008 áprilisában. A legmagasabb állami elismerés annak az oktatási intézménynek adható, amelynek az iskolafejlesztési és pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiai értékeit.

Iskolánkban a természettudományok oktatása és a környezeti nevelés kiemelt területe a Pedagógiai Programnak és a Helyi Tantervnek, így az ökoiskola címre való jogosultság alapvető kritériumának megfeleltünk. A cím eléréséhez kiírt pályázatban további csaknem 90 kritériumot kell teljesíteni, folyamatosan fejlesztve a tevékenységeket a körülöttünk levő természeti környezet maximális tiszteletben tartásával. Ehhez az elkövetkezendő 3 évre, illetve hosszútávra is tervezetet készítettünk, aminek megvalósításban a tanulók, az iskola dolgozói, a szülők és az intézmény közvetett partnerei is egyenrangú résztvevők.

„Ezt a világot nem őseinktől örököltük, hanem utódainktól kaptuk kölcsön!” – szól az idézet. Ennek tükrében próbálunk vigyázni rá, tenni érte. Folyamatosan támogatni szeretnénk a gyerekekben a környezettel szembeni felelősségérzetet, az önálló megfigyelő- és ítélőképesség kialakítását, aminek érdekében a természethez kell fordulnunk segítségért. Rövid távú terveinkkel kitekintünk az udvarunkra: madárbaráttá szeretnénk tenni, iskolakert létrehozását tervezzük és meteorológiai mérőállomást fogunk üzemeltetni nemzetközi mérésekhez kapcsolódva.

Az ÖKOISKOLA nemzetközi hálózati project 1986-ban indult, ma tíz ország több száz iskolája vesz benne részt. Minden országban azonos elvek alapján, a helyi körülményekhez alkalmazkodva kell kidolgozni az iskola szerepét a helyi környezeti problémák felismerésében és megoldásában.

A díj átadására 2008. június 6-án kerül sor Budapesten.

Horváthné dr. Hidegh Anikó
igazgató
 

 

További híreink: 

 

Kedves Szülők és Diákok!

A 2013/2014-es tanévben is tovább folytatódnak gyűjtőakcióink: 


 
ősszel és tavasszal papírgyűjtés
 

 
műanyag kupakok és palackok, illetve fémdobozok a papírgyűjtéssel egy időben
 

 
szárazelem (www.pontvelem.hu) folyamatosan a tanév során


 
„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.” - (Albert Schweitzer)

 

Az oldal készült 2013-ban.