Ma: 2024. július 22. hétfő - Magdolna napja
Jelenleg a hatodik óra van. Kicsengetés: 12:45-kor
Az iskolánkról
2007-08-18

Iskolánk Százhalombatta négy általános iskolájának egyike. Működését 1985 szeptemberében kezdte meg 3. Sz. Általános Iskola néven. Az iskola alapítója Vajda Ferenc volt, aki mindössze két és fél évig állt az intézmény élén, de ez alatt a rövid idő alatt megalapozta annak szellemiségét.
Iskolánk életének és hagyományteremtésének fontos dátumaként tartjuk számon 1992. március 3-át, amikor ünnepélyes keretek között felvette intézményünk Arany János nevét. Szelleméhez méltóan évről évre gyarapítjuk iskolai hagyományainkat, amelyek mindennapi munkánknak önálló, sajátos arculatot adnak: Arany Napok, Arany Gála, Arany Lapok, Arany Oklevél, Arany-plakett, Arany Díj stb.

Iskolánk tantestületének nyitottsága, új, korszerű törekvések iránti fogékonyságának eredményeként beindítottuk :

  • az 1986 - 87. tanévben az ének - zene tagozatot és a nyelvi, irodalmi, kommunikációs (NYIK) programot,
  • az 1987 - 88. tanévben az értékközvetítő és képességfejlesztő (ÉKP) programot,
  • 1992 - től a nyolcosztályos gimnáziumi képzést 5 - 12. évfolyamon.

1985-től folyik iskolánkban az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek nevelése és oktatása (1-8. évfolyamon). Feladatkörünk 1992-től szélesedett a középsúlyos értelmi fogyatékosok képzésével, szakmai irányításával, majd az autista tanulók nevelésével és oktatásával (2006-tól), az erre a célra létesített telephelyen, a Regionális Autista Központban.

Iskolánk 30 éves épülete a város központjában, a forgalomtól elzárt környezetben fekszik. 24 osztályterme, 11 szakterme, 6 csoportszobája, egy tornaterme az oktatás feltételeit csak komoly szervezéssel biztosítja. Legbüszkébbek tágas iskolai könyvtárunkra vagyunk. 1998 - ban bővült épületünk, így javultak munkafeltételeink, s megvalósult a kultúrált étkezés lehetősége. Arra törekszünk, hogy belső tereink és külső környezetünk tiszta, esztétikus és otthonos legyen.

Elsők között nyertük el a Comenius 2000 Közoktatási Minőségfejlesztési program I. intézményi modelljének pályázatát. 2006 - ban kaptuk meg az európai és magyarországi e-Quality Minőségi Díjat az ET Tagozat európai projektje révén. 2008 márciusában intézményünk államilag elismert, akkreditált EURO Nyelvvizsgahelyként is funkcionál, a városlakók örömére is. 2008 áprilisától iskolánk büszkén viseli az ÖKOISKOLA címet, amit eddigi környezet- és természetvédelmi tevékenységünkkel és környezettudatos nevelésünkkel érdemeltünk ki.

Az oldal készült 2013-ban.