Ma: 2020. július 04. szombat - Ulrik napja
Jelenleg nincs tanítás!
Továbbképzés a Szent-földön
2013-11-26
Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium két pedagógusaként különleges és speciális továbbképzésen vettünk részt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „ A Holokauszt iskolai oktatása” témában írtuk pályázatunkat.
A nyáron beküldött pályázatot szeptember elején értékelték és másik 22 magyar pedagógussal novemberre 8 napos képzést nyertünk Jeruzsálemben. A képzés az ottani Yad Vasem Intézetben zajlott.

A jeruzsálemi Yad Vashem Emlék- és Oktatóközpont alapvető feladatának tartja összegyűjteni a Holokauszt emlékeit, bemutatni azokat, tanítani arról, valamint publikációkat, kutatásokat támogatni e témában. Szakmai képzésünk keretében tematikusan tárták elénk ezt a nehezen feldolgozható témát. Reggelenként busszal érkeztünk a Herzl-hegyen található 1953-ban alapított 53 hektáros intézménybe. A délelőtt folyamán előadásokat hallgattunk, délutánonként általában az intézet különböző részeit néztük meg. Így betekintést nyerhettünk a digitális adattárukba, könyvtárba, az oktatóközpont tevékenységébe, láthattuk a központ történeti kiállítását és a szabadtéri emlékhelyekre is ellátogattunk. A Világ Igazai Fasorban, az Emlékek Csarnokában és egyéb helyeken is mindig találkoztunk magyar nevekkel. A legmeghatóbb és egyben legelborzasztóbb a Gyermekek emlékműve volt számunkra. E helyen a Holokauszt során elhunyt 1,5 millió gyermeknek állítottak emléket egyedi módon. Keresztülhaladva a termen a látogatók a meggyilkolt gyermekek neveit, életkorát, és szülőföldjének felsorolását hallják, míg a félhomályban, képletes gyertyák mellett nézik a kiállított művészeti alkotásokat.

A nap végére ismét visszatértünk az „iskolapadjainkba” és módszertani megbeszéléseket tartottunk, konkrét órán felhasználható anyagokat elemeztünk, illetve több alkalommal hallgathattuk túlélők személyes visszaemlékezéseit.

A nap végére mindig elfáradtunk, a sok-sok információ csak úgy zsongott a fejünkben, de a vacsora előtti lazítás új erőt adott nekünk ahhoz, hogy este elinduljunk a városi élet felfedezésére, az ottani mindennapok megismerésére. Itthonról rokonoktól, ismerősöktől csak aggódó szavakat hallottunk elindulásunk előtt, szerencsére azonban az első napon rögtön kiderült, ezeknek semmi alapja nincsen. Az élet, a biztonság, a fiatalok, a közlekedés pont olyan volt ott is, mint bármely más általunk már beutazott országban.

A képzés mellett nem maradt sok szabadidőnk, de minden percet kihasználtunk: a napfelkelte hol az Olajfák hegyén, hol az Óvárosban ért minket. Esténként-éjszakánként a Via Dolorosán kerestük a keresztút stációit, vagy a modern városrész sétáló utcáit, illetve a piac terményeit, színeit, illatait csodáltuk. Felfedező utjaink során megtaláltunk több bibliai szent helyet: Szűz Mária sírját, a városalapító Dávid sírját, a Szent-Sír templomot, ahol Jézus keresztútja befejeződött a Golgotán, valamint a Sziklasírt, ahová Jézus testét fektették. Betekinthettünk a shabbat szokásaiba, meglátogattuk Nazaretet, jártunk a Genezáreti-tónál és a Golán-fennsík bazaltos kősivatagaiban.

Ez a továbbképzés tényleg különleges és speciális volt. Témáját tekintve megrázó, szívünk-lelkünk mélyéig hatoló, helyszínét tekintve rendkívül sokszínű: sokféle vallás, sokféle ember színes kavalkádja. Összefoglalóan mitikus, misztikus, elgondolkodtató, felemelő nyolc napon vehettünk részt. Szívből ajánljuk más iskolák pedagógusainak is.

Tima Emese és Horváthné dr. Hidegh Anikó
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.