Ma: 2020. május 25. hétfő - Orbán napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Mamutcsont a gyerekek kezében
2013-11-04
Tanulmányi kirándulással búcsúztak a harmadik évfolyam tanulói a tanév első két hónapjától. Az őszi szünetben gondoltak vissza budapesti emlékeikre, amelyeket így fogalmaztak meg…
Október 24-én, csütörtökön, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 3.a és 3.b osztályos tanulói kirándulni mentek a Természettudományi Múzeumba, Budapestre. Kétféle foglalkozásból lehetett választani, az egyik mamutos, a másik tengeres volt.

Én a mamutos foglalkozást választottam. Ezen, a mamutokról, társaikról és az orrszarvúról tudtunk meg érdekességeket. Ti tudtátok, hogy néhány festményen miért áll kifelé a mamutok agyara? Azért mert az első természettudós, aki megtalált egy mamutkoponyát, úgy találta meg, hogy ki volt csúszva az agyar a koponyából, és fordítva rakta vissza.

Azt tudjátok, hogy a mamut púpja mire szolgált és mivel volt tele? A mamutnak nyáron sokat kellett ennie. A táplálékból, amit elfogyasztott, felszívódott a zsír, így keletkezett ez a púp, ami zsírral volt tele. Ezt a púpot arra használta fel, hogy mikor télen nem talált táplálékot, ebből a púpból fogyasztotta el a zsírt.

Százéves mamut nem létezett, csak a mesékben. Az orrszarvú orrszarva nem csontból van, hanem ugyanabból az anyagból, mint a szőre. Olyan, mintha össze lenne préselve sok szőrszál. A múzeumlátogatáson mamut, barlangi medve és kardfogú tigris csontjait adták körbe a gyerekeknek. Voltak valódiak és másolatok is a csontok között. Ilyen volt a mamutos foglalkozás Budapesten, a Természettudományi Múzeumban.
(Hudák Bertalan 3.a)

Amikor  a kiránduláson voltunk, megvizsgáltunk néhány korallt és tengeri élőlényt. Azon kívül voltunk egy üvegpadlós teremben, ahol a falba épített akváriumban úszkáltak a gyönyörű, színes halak, gyümölcsevő piranják, vitorláshalak és algaevő halak. Láttuk még az üvegpadló alatt néhány tengeri élőlény makettjét, murénát, íjhalat, ráját és még sok mást.
(Girán Bendegúz 3.a)

A múzeumlátogatás és a foglalkozások után a Kopaszi-gátra mentünk el, ahová már másodjára látogatott el az osztály. Nagyon szép a táj még ősszel is. Amíg ott voltunk, jól éreztük magunk. Gurultunk lefelé a domboldalon, bukfenceztünk és jókat beszélgettünk. A mókázás után összegyűltünk a buszon, és hazautaztunk.

Jókedvvel telt el a kirándulás, és közben sok új dolgot tanultunk.
(Spiller Luca Panka 3.a)
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.