Ma: 2020. május 25. hétfő - Orbán napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
„A mese a pedagógia táltos paripája”
2013-03-18
Felnőttek népesítették be a gyermekkönyvtárat 2013. március 6-án. Az érdeklődők Bajzáth Mária gondolatait hallgatták meg a mesékről a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A programot az Arany János Általános Iskola alsó tagozatának anyanyelvi munkaközössége és a könyvtár munkatársai szervezték.
Bajzáth Mária egy vele készült interjúban elmondta, hisz abban, hogy egyszer majd minden iskolában, mindennap mesélnek. Erre bíztatta azokat a pedagógusokat, könyvtárosokat és érdeklődő szülőket, akik meghallgatták őt az Arany Napok keretében megtartott előadásán.

„A mesék a bölcsőtől a koporsóig elkísérik az embereket” – mondta a mesepedagógus. Felhívta a felnőttek figyelmét arra, hogy minden élethelyzetre van egy mese, amit a gyerekekkel megoszthatnak, csak meg kellene próbálniuk „a nagy zsákból” a megfelelő történetet kiválasztani. Mert mit is tudnak a népmesék hősei? Formálják a közösséget, megmutatják azt, hogy az embereknek egységet kell teremteniük a természet erőivel, az állatokkal, és azt is, hogy minden problémára lehet találni megoldást, ha szenvedélyesek, kitartóak, kreatívak vagyunk.

A meseterapeuta beszélt arról is, hogy a mesehősök útját járva, a történetek tanulságaiból okulva, a gyerekeknek fejlődik a problémamegoldó-képességük, képzeletük, intelligenciájuk és egész személyiségük. Ha ezen az úton járunk tanítványainkkal, a „rozoga gebéből”, hosszú, kitartó munka eredményeként „táltos paripát” varázsolhatunk. Bajzáth Mária szerint ugyanis: a mese verbális bájital, varázsszer!

Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.