Ma: 2020. július 04. szombat - Ulrik napja
Jelenleg nincs tanítás!
Elindult a „Skills for life skills for future” projekt az Aranyban
2013-02-10
A 2012. júniusában a százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata két Európai Uniós pályázatot is nyert a Tempus Közalapítvány által felkínált pályázatok közül. Mindkét pályázat Comenius Multilaterális típusú, több ország részvételével két éven át zajló együttműködés, melyek teljesítéséhez az iskola 40.000 eurót nyert.
Az „Skills for life, skills for future” című projekt nyitótalálkozója a Szlovákiában, Nizna városában volt január 28 és február 1 között.

Öt ország középiskolás diákjai és pedagógusai dolgoznak együtt a jövő európai polgárainak szóló projektben. A partnerországaink Spanyolország, Finnország, Lengyelország és Szlovákia. A projekt munkanyelve az angol nyelv. A fő témák között szerepelnek a városiasodás, az oktatásból kilépő fiatalok munkalehetőségei, a települési foglalkoztatás politika, munkaerő-piaci helyzetkép a partnerországokban.

A szlovákiai találkozóra diákjainknak bemutatót, ill. filmet kellett készítenünk Magyarországról (általános adatok, földrajz, jelképek, hungarikumok...), városunkról és iskolánkról. Ezen kívül feladat volt még a magyarországi munkaerő piac bemutatása, adatokkal, táblázatokkal (munkanélküliség, hiányszakmák...) illetve a városunk fő munkaadóinak, civil szervezeteinek ismertetése. Emellett, hogy a diákok szakmai kommunikációja is minél tökéletesebb legyen, át kellett nézniük a munka világával kapcsolatos angol nyelvű szakmai szókincset is. Diákjaink szépen helytálltak mind a feladatok teljesítése és az angol nyelvi kommunikáció, mind pedig a kapcsolatteremtés más területén is: nyitottság, tisztelet, humorérzék, kezdeményezőkészség, nemzeti értékeink képviselete, stb.

A kötött programok mellett meglátogattuk az Orava folyó völgyéből kiemelkedő Oraveci várat és a környék nagyvárosát Zsolnát. Megtekintettük a mesés, hóval borított hegyek közötti, fenyvesben megbújó eredeti kis településből (Zuberec) kialakított skanzent, ahol kézműves foglalkozásokon ismerhettük meg néhány mesterség nehézségeit és szépségeit (drótos, üvegfestő, fazekas).
A kiutazó csoportban iskolánk 6 gimnazista diákja és 4 pedagógus vett részt a niznai nyitótalálkozón.

A következő projekttalálkozó tavasszal lesz Spanyolországban.

Horváthné dr. Hidegh Anikó, igazgató
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.