Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg az első óra van. Kicsengetés: 07:50-kor
Erasmus+ „YES for Future” diákcsere Spanyolországban
2017-02-17
Az Európai Unió által támogatott Iskolák, óvodák stratégiai partnersége program keretén belül került megrendezésre az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban 2014 szeptemberében indult „YES for Future” című projekt utolsó nemzetközi diákcsere programja. Az egyhetes diákcsere programon rajtunk kívül a finn és szlovén partnerek is ellátogattak a spanyol vendéglátó iskolába, az IES Santiago de Apóstol-ba.
A négy partneriskola diákjaival és tanáraival először Madridban találkoztunk, ahol közösen eltöltöttünk másfél napot mielőtt útnak indultunk a messzi Almendralejo-ba. 
A mostani, utolsó találkozó előtt a diákok megterveztek és működtettek egy saját vállalkozást és a találkozó során beszámoltak egymásnak a tapasztalataikról és bemutatták a cég üzleti portfolióját. A szakmai programon belül üzleti workshop-okon vettek részt, ahol problémamegoldó feladatok formájában tesztelhették üzleti készségeiket valamit tesztelhették üzleti ismereteiket.

A kint töltött öt nap során nagyon sokszínű, élvezetes és hasznos programon vehettünk részt. A diákok spanyol társaikkal együtt tanórákat látogattak, részt vehettek egy iskolai projektnapon, amely keretén belül filmekkel kapcsolatos csapatépítő feladatokat oldottak meg spanyol társaikkal együtt. Emellett prezentációk formájában bemutatták Magyarországot, Százhalombattát és az Arany János Iskolát, valamint alaposabban megismerkedhettek a spanyol nyelvvel, kultúrával és konyhával, és nem utolsó sorban fejleszthették az angoltudásukat, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt.
Emellett a résztvevő pedagógusok is számos megbeszélésen vettek részt és megfigyelhették a spanyol partnerek által alkalmazott módszereket és jó gyakorlatokat cserélhettek egymással.

Természetesen a sok munka mellett jutott idő egy kis kikapcsolódásra is, hiszen sok szép és érdekes helyre ellátogattunk. Többek között ellátogattunk Merida-ba, ahol megcsodálhattuk az ókori római építmények maradványait és jobban megismerhettük Spanyolország történetét.
Az együtt töltött idő alatt a diákok rendkívül jól érezték magukat és nagyon sok ismerettel és élménnyel gazdagodtak.

A projekt záró találkozójára május végén iskolánkban fog sor kerülni, amelyre tíz külföldi kolléga fog az intézményünkbe ellátogatni.
Szabóné Jassó Ágnes

 

„A spanyolországi út nekem új élményeket, barátokat és a spanyol kultúrába való betekintést eredményezte. A spanyolok életmódja nagyon eltérő a magyarokétól, ezért nagyon érdekes volt ezt személyesen megtapasztalni. Régi álmom volt eljutni Spanyolországba, ezért nagyon hálás vagyok a programnak, hogy valóra tudtam ezt váltani.”


„A spanyolországi hét alatt nagyon jól éreztem magam, sok új barátot szereztem és örülök, hogy részese lehettem a programnak.”

„Sok új barátot szereztünk, de ezen kívül régi ismerősökkel is alkalmunk volt találkozni, akik a magyarországi találkozón voltak a vendégeink. Sokunk álma volt eljutni ide, örülök, hogy én is részese lehettem ennek a fantasztikus hétnek.„


„Életem egyik legjobb hete volt ez, rengeteg új barátot szereztem és régiekkel találkoztam. Hálás vagyok a spanyoloknak, mert egy percre se hagytak minket unatkozni, és pontosan megmutatták milyen a spanyol élet. Egy álmom vált valóra ezzel az úttal, így köszönöm a programnak, hogy kaphattam egy ilyen lehetőséget.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy tagja lehettem ennek a programnak és ezzel megismerhettem a többieket.”

„Hatalmas élmény volt új barátokat szerezni és régiekkel találkozni. Ez a program teljesítette az álmaim, hogy repülővel utazhassak, és kijuthassak Spanyolországba. Örülök, hogy a program részese lehettem.”

A projekt nemzetközi blogja:
http://yourentrepreneurialskills.blogspot.hu/

A projekt honlapja:
http://yesforfuture.weebly.com/

A diákok által megtervezett diákvállalkozás honlapja:
http://handiary.weebly.com/

Beszámoló

Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.