Ma: 2024. február 22. csütörtök - Gerzson napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Erasmus+ diákcsere Szlovéniában
2018-04-26

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium hat diákja két pedagógus kíséretében egy öt napos diákcsere programon vett részt a szlovén SlovenskeKonjice városában. A találkozó a 2017 szeptemberében indult “safe.netizens@eu“ című Erasmus + projekt második diákcsere programja volt, és rajtunk kívül a finn, olaszés spanyol partnerek is ellátogattak a szlovén vendéglátó iskolába, GimnazijaSlovenskeKonjice-be.

A projekt témája a diákok digitális állampolgárságának fejlesztése, vagyis az, hogy a rendelkezésükre álló digitális eszközöket és programokat tudatosan, biztonságosan és hatékonyan tudják használni amellett, hogy fejlesztik idegen nyelvi készségeiket is. A találkozó fő témája ehhez kapcsolódóan a biztonságos és helyes internethasználat volt. A diákok filmek és prezentációk formájában bemutatták iskolájukat és városukat a többi résztvevőnek,valamint a találkozó előtt diáktársaikkal közösen kidolgoztak internetes szabályokat, és ezeket filmek és bemutatók formájában osztották meg társaikkal, illetve ezek alapján megalkották a projekt közös netikett szabályait is. A találkozó során a diákok filmeket is készítettek az internet veszélyeiről és a digitális zaklatásról, majd ezt követően foglalkozások során beszélgettek a megelőzésről és a lehetséges megoldásokról.

Az együtt töltött öt nap során a diákok külföldi társaikkal együttműködve számos foglalkozáson vettek részt, érdekes kvíz és sportjátékokon mérték össze tudásukat és fejlesztették az együttműködési készségeiket. A résztvevők megismerkedhettek a szlovén nyelvvel, kultúrával és konyhával, valamint egy nemzetközi est során az öt nemzet diákjai hagyományos és modern játékokat, dalokat és táncokat tanítottak egymásnak.

Természetesen a sok munka mellett jutott idő egy kis kikapcsolódásra is, hiszen a hét során elmentünka szlovén fővárosba, Ljubljanába, ahol a városnézés mellett történelmi ismereteinket is bővíthettük egy interaktív „időutazás” során. Ugyancsak ellátogattunk Szlovénia második legnagyobb városába, Mariborba, valamint Bledbe, aholzöldellő erdők, havas hegycsúcsok és egy aprócska sziget látványa varázsolt el minket.A szálláshelyünktől nem túl távoli hegyek között levő Pokol-barlang csodálatos cseppkő-kompozícióit is meglátogattuk a hét során.

Az együtt töltött idő alatt a diákok új barátságokat kötöttek és rengeteg felejthetetlen élményben volt részük. Sokat fejleszthették kommunikációs készségeiket és az angoltudásukat, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt.

Hazatérve a diákok átadják társaiknak a találkozó során elsajátított ismereteiket és közösen dolgoznak tovább a projekt témáján. A következő találkozó a mi iskolánkban lesz május végén, amikor minden partnerintézményből két pedagógus fog hozzánk látogatni, hogy közös képzésen vehessünk részt és előkészíthessük a projekt második évének feladatait.

Szabóné Jassó Ágnes, projektkoordinátor

Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.