Ma: 2024. július 22. hétfő - Magdolna napja
Jelenleg a hatodik óra van. Kicsengetés: 12:45-kor
Erasmus+ KA1 beszámoló
2018-04-26

Horváthné Paraszthy Szilvia, angol tanár,
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium

A tanulmányút adatai:
Szervező intézmény: Cervantes Training
Hely: Spanyolország, Alcalá de Henares
Időpont: 2018. március 2. - 2018. március 11.
Kurzus címe: Innovativeskills in ICT throughcollaborative and project-basedteaching and learning
Résztvevő országok: Lengyelország, Szerbia,  Magyarország, Olaszország

Iskolánk az Arany János Általános Iskola és Gimnázium már másodszor pályázott sikeresen az Erasmus+ tanár továbbképzésre. Így miután már 2015 júniusában részt vehettem egy továbbképzésen Máltán, idén 2018 márciusában újabb tanfolyamon gyarapíthattam tudásomat, ezúttal Spanyolországban a Madrid közelében található Alcalá de Henares városában.

A hétnapos tanfolyam megnevezése: „Innovativeskills in ICT throughcollaborativework and project basedteaching and learning” vagyis az IKT eszközök használata az együttműködésen és project munkán alapuló tanításban és tanulásban. A képzést szervező Cervantes Training nagy tapasztalattal bíró, a közoktatásban dolgozó kollegát kért fel a tanfolyam vezetésére.

A hét nap során megismerkedtünk a Webquest, Edmondo, eTwinning, Sutori, Padlet, Plickers, edpuzzle alkalmazásokkal, megismertük többek között SugataMitra és Ken Robinson véleményét az oktatásról. Ötleteket kaptunk a szociális média: Facebook, Twitter valamint a blogok felhasználására a tanórákon. Nagyon hasznos volt a Google classroom gyakorlatban való használata, kérdőív készítésére, project munka összefogására. A képzésre a saját laptopomat vittem, hogy a gyakorlatban is ki tudjam próbálni a bemutatott alkalmazásokat.

Utolsó nap be kellett mutatnunk egy csoportban készült prezentációt, amit utána közösen értékeltünk. A tanfolyamon tízen vettünk részt, a többi országból mindenhonnan hárman jöhettek egy iskolából, tehát volt három olasz, három lengyel, három szerb kolléga és én Magyarországról. A csoportmunkánál az olaszokhoz csatlakoztam, mert velük tanítom ugyanazt a korosztályt.

Természetesen volt kulturális program is, részt vettünk egy Alcalá de Henáres-i városnézésen, voltunk Cervantes szülőházában is és megnéztük az egyetemet. A hétköznapokon be tudtunk menni Madridba is nézelődni, vásárolni. Fakultatív program keretében kirándultunk Toledóba és a tanfolyam utáni naponSegoviába.

Összességében nagyon hasznosnak érzem ezt a továbbképzést, sok ötletet kaptam és igyekszem majd egyre több mindent alkalmazni a tanítási órákon is valamint szakmai nap keretében kollegáimnak is továbbadni a megszerzett tudást.

Horváthné Paraszthy Szilvia
Százhalombatta, 2018. 04. 04.

Az oldal készült 2013-ban.