Ma: 2024. június 24. hétfő - Iván napja
Jelenleg nincs tanítás!
Erasmus+ diákcsere Finnországban
2018-02-22

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt diákja két pedagógus kíséretében egy öt napos diákcsere programon vett részt a finnországi Loimaa városában. A találkozó a 2017 szeptemberében indult “safe.netizens@eu“ című Erasmus + projekt első diákcsere programja volt, és rajtunk kívül az olasz,szlovén és spanyol partnerek is ellátogattak a finn vendéglátó iskolába, a NovidaLukioLoimaa gimnáziumba. 

A projekt fő célja a diákok digitális állampolgárságának fejlesztése, vagyis az, hogy a rendelkezésükre álló digitális eszközöket és programokat tudatosan, biztonságosan és hatékonyan tudják használni amellett, hogy fejlesztik idegen nyelvi készségeiket is. A találkozó fő témája ehhez kapcsolódóan a digitális lábnyom és a biztonságos internethasználat volt. A diákok filmek és prezentációk formájában bemutatták iskolájukat, városukat és országukat a többi résztvevőnek,valamint a találkozó előtt diáktársaik internet használati szokásairól készítettek felmérést, amelynek eredményét ismertették a többiekkelprezentációk és poszterek segítségével. 

Az együtt töltött öt nap során a diákok külföldi társaikkal együttműködve sokféle foglalkozáson vettek részt, amelyek során infografikákat és videókat készítettek, gyakorlati példákon keresztül tanultak a biztonságos internet használatról és a közösségi médiákról valamint megtanulták elkészíteni saját digitális portfóliójukat. Emellett érdekes kvíz és sportjátékokon mérték össze tudásukat és fejlesztették az együttműködési készségeiket. A résztvevők megismerkedhettek a finn nyelvvel, kultúrával és konyhával, és nem utolsó sorban fejleszthették az angoltudásukat, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt.
Emellett a résztvevő diákok és pedagógusok tanórákon is részt vettek, amelyek során betekintést nyerhettek a finn oktatási rendszerbe és megismerkedhettek az idei évben teljes körűen bevezetett digitális érettségi vizsga rendszerébe is.

Természetesen a sok munka mellett jutott idő egy kis kikapcsolódásra is, hiszen a hét során ellátogattunk Helsinki főbb nevezetességeihez, valamint meglátogattuk a Technológiai múzeumot, ahol betekinthettünk az elmúlt néhány évtized fejlesztéseibe és visszautazhattunk az időben és megtapasztalhattuk a különböző korszakok mindennapi technológiáját. Emellett kirándulást tettünk Turku-ba, amely sokáig Finnország fővárosa volt.Itt ellátogattunk a könyvtárba és a HUB Turku nonprofit szervezethez, ahol egy beszélgetésen vettünk részt a közösségi médiákról, illetve a diákok kisebb csapatokban megtervezték és bemutatták azt, hogy milyen módon tudnák a közösségi médiákat vállalkozásuk vagy egy jótékony cél érdekében hasznosítani.

Természetesen kipróbáltuk az igazi finn szaunát is, és a bátrabbak még a jeges tóban is megmártózhattak utána.

Az együtt töltött idő alatt a diákok nagyon sok új barátságot kötöttek és rengeteg felejthetetlen élményben volt részük. Sokat tanultak egymás kultúrájáról is, hiszen hagyományos népi és modern dalokat, táncokat és játékokat is tanítottak egymásnak egy nemzetközi kultúrest során.

Hazatérve a diákok átadják társaiknak a találkozó során elsajátított ismereteiket és közösen dolgoznak tovább a projekt témáján, előkészülve az áprilisban Szlovéniában megrendezésre kerülő második diákcsere programra.

A diákok beszámolóiból készített kiadvány:
http://anyflip.com/uerb/rudp/

A Halom Tv-ben készített beszélgetés:
http://www.halomtv.hu/kozeleti-kerekasztal-31

A projekt honlapja:
https://sites.google.com/view/safenetizens/home

Szabóné Jassó Ágnes

Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.