Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Gyógypedagógusaink is részt vettek Erasmus+ tanártovábbképzéseken
2017-11-20
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy iskolánk -  az Arany János Általános Iskola és Gimnázium - folyamatosan és sikeresen vesz részt ezeken a pályázatokon. Ennek köszönhetően ketten októberben egy hetet tölthettünk Olaszországban, Firenzében.
Mi alapján, egyáltalán miért vesz részt egy pedagógus ilyen pályázatokon? A legfontosabb szempont maga a gyermek. Folyamatosan próbáljuk frissen tartani és megújítani tudásunkat szűkebb és tágabb körű képzésekkel, önfejlesztéssel egyaránt. Mégis hatalmas élmény és felbecsülhetetlen tapasztalatszerzési lehetőség, amikor találkozhatunk számunkra viszonylag idegen kultúrából érkező kollegákkal; tapasztalatot, ötleteket cserélhetünk és megoszthatjuk velük örömeinket, bánatainkat. Mindemellett egy rendkívül jól előkészített, nagy tudáson alapuló képzésen veszünk részt, melynek további hozadéka a megszerzett tudás itthoni hasznosítása, továbbadása a kollegák számára.

Pályázatunk ebben a turnusban az IKT eszközök használatának témája köré épült fel. Gyógypedagógusként nagy örömünkre szolgált, hogy olyan komplex képzésen vehettünk részt, ahol mindezt a Montessori-pedagógia modern felhasználása és a művészeti nevelés köré építették. Ebben a témában hatalmas lehetőségek rejlenek, melyek kiaknázására természetesen egy hét nem elegendő. Rengeteg gyakorlati példával, a tananyag „kivitelével az utcára” (múzeumi interaktív feladatok, komplex történelmi – földrajzi – művészeti - tájékozódási feladatok, önálló feladatalkotások stb.) elsősorban a tanórákhoz való hozzáállásunkon változtattak. Pedagógusként természetesen mindenki élményt próbál nyújtani a gyermekeknek, azonban ezt a vágyat frissen is kell tartani. A tanfolyam (és tegyük hozzá, ezek a tanfolyamok méltán teltházasak) olyan „aha-élményt” nyújtott, mely során a csoport megállás nélkül ötletelt, próbálkozott, kísérletezett – mi magunk még hazafelé a hosszú vonatúton is folyamatosan vetettük fel és finomítottuk az ötleteinket. Nagy élmény volt megtapasztalni, hogyan működik a gyógypedagógia spanyol, dán, holland, izlandi kollegáknál. Ők is megfáradnak időnként és jólesett, hogy saját tapasztalatainkat, módszereinket, ötleteinket milyen örömmel fogadták.
Egy ilyen tanfolyam egyszerre felemelő és megterhelő. A pedagógus agya beindul, ötletel, pörög, próbálja azonnal átültetni a hallottakat a hazai lehetőségekre. Ugyanakkor annyira tömény információáradat és fizikai fáradtság, hogy idő kell a leülepedésnek is. Mindent egybevetve pedig egy életre szóló élmény. A mi felelősségünk pedig abban rejlik, hogy ez az élmény ne csak a mienk legyen, hanem általunk a kollegáké is, majd mindannyiunk révén az általunk tanított gyermekeké.

Kroóné Környei Szilvia
Sárai Krisztina
gyógypedagógusok
Arany János Általános Iskola és Gimnázium
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.