Ma: 2024. február 22. csütörtök - Gerzson napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Erasmus KA1 beszámoló
2017-09-29
Szabó Orsolya, olasztanár, Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium
A tanulmányút adatai:
Fogadó intézmény: Europass Centro Study, Teacher Academy
Hely: Olaszország, Firenze
Időpont: 2017. szeptember 18- 2017. szeptember 23.
Kurzus címe: Social Media In The Classroom
Munkanyelv: angol
Résztvevő országok: Bulgária,  Észtország,  Lengyelország, Litvánia,  Magyarország, Spanyolország, Törökország
Résztvevők tanítási területei: fizika, matematika, informatika, angol nyelv, olasz nyelv

A kurzus előtti napon, vasárnap utaztam el Olaszországba, Bolognába, mivel közvetlen járat nincs Magyarországról Firenzébe. Bolognában 3 órám volt az esti vonatra, így egy gyors városnézés is belefért az időmbe. Firenzébe az esti órákban érkeztem, a szállásom 10 percre volt az egyik külső pályaudvartól.  Szállást a szervező iskolán keresztül foglaltam, és igaz, a centrumba fizettem szállást, ennek ellenére egy külvárosi lakásban kaptam szobát (mint másnap reklamáláskor megtudtam, centrumnak az iskolától számított 2 km számít, én pedig 1,9 km-re lakom). Ezt már a következő este értékeltem, mivel igaz fél órát gyalogoltam az iskolába, de a külvárosi villanegyed csendes, tiszta és biztonságos, mentes a turista áradattól. Szállásadóim egy nagyon kedves olasz házaspár volt, a felső szinten külön szobám volt, külön fürdőszobával, külön tetőtéri terasszal. A lakást három spanyol fiatal lánnyal osztottam meg, akik a helyi sürgősségi osztályon végeztek önkéntes munkát.

A kurzus helyszíne Firenze centrumában található. Az órák minden nap 9-kor kezdődtek, du 2-kor értek véget, napi két szünettel. A kurzus célja az volt, hogy megismerjem, hogyan integráljam a közösségi médiát a tanóráimba, a közösségi média oktatási eszközként való felhasználása, a hallgatók és tanárok közötti kommunikáció javítása.

Hétfőn a délelőtt bemutatkozással telt, minden résztvevőnek előre készítenie kellett egy prezentációt, amiben bemutattuk országunkat, az oktatási rendszerünket, városunkat, iskolánkat, tanítási szakterületünket. Délután a Kahoot-ot és Twittert ismertük meg.

Kedd:  Socrative, és Facebook. Szerda: Edmodo, Instagram és  Pinterest. Csütörtök: Google és Youtube. Péntek: délelőtt Ted ed és Screen-o -matic. Délután záró ceremónia keretén belül (Quen – We Are The Champions dal alatt ) megkaptuk a tanusítványokat.

Minden alkalmazást először bemutatott a tanárunk, elmagyarázta konkrét példával a használatát, lehetőségeit, majd önállóan kellett vele dolgoznunk, saját szakterületünkön belül készítenünk egy konkrét feladatot, tesztet, videót, fotót, stb… és a végén feltölteni a közös Facebook csoportunkba. Itt láthattuk és kiértékelhettük egymás munkáját. Csoporttársaimmal nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki, óráink jó hangulatban teltek.

Kedden és csütörtökön délután vezetett városnéző túrán vettem részt, amit az iskola szervezett, szombaton egy egész napos Toszkán kiránduláson (Fiesole, San Gimignano, Siena, Monteriggioni, Chianti borvidék borkóstolóval).

A kurzus nyelve az angol volt, amitől kicsit tartottam, hiszen A2 szinten vagyok angolból, de meglepő, hogy mennyi mindent megértettem. Még ha szóban nem is teljesen, de vizuálisan teljes mértékig tudtam követni a tananyagot. Ha valahol elakadtam a gyakorlati feladatok megoldásánál, tanáraim azonnal a segítségemre siettek.

Széles körű gyakorlati oktatást kaptam arra, hogyan tudom hatékonyabbá és élvezetesebbé tenni tanórám. Megismertem továbbá a digitális tantermi menedzsmentet is.

Azonkívül, hogy megismertem a legnépszerűbb platformokat, a szakterületemen is sok információt és élményt szerezhettem. Nem véletlenül választottam Olaszországot helyszínül. Remek alkalom volt a nyelvgyakorlásra, kulturális ismeretszerzésre.

Összességében elmondhatom, hogy a kurzus felülmúlta elvárásaim, minden tekintetben elégedett vagyok. A tapasztalataim és tudásom hasznosítására azonban még várnom kell, az iskola informatikai felszereltsége sajnos még nem teszi lehetővé. :(
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.