Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg az első óra van. Kicsengetés: 07:50-kor
Úti beszámoló
2017-09-29
Szabó Éva - Barcelona 2017.09.10-09.17
A képzés szervezője: EuropassTeacherAcademy
A kurzus neve: Social Media inyourClassroom

Nagy várakozással,vasárnap reggel 3.30-kor indultam a repülőtérre. Az autót Vecsésen hagytam, ahonnan az éjjel-nappali parkoló sofőrje szállított ki a repülőtérre. 6.05-kor indult a Wizz-Air menetrendszerinti járata Barcelonába, az út kicsit rázós ugyan, de zökkenőmentes volt, szerencsésen megérkeztem. A szállásomat SantJoanDespí-ben az NH Hotel biztosította, egy szerény, de komfortos apartmanban laktam egy hétig. Előzetesen érdeklődve a szálloda recepciósa azt mondta, fél óra alatt villamossal és metróval be lehet jutni Barcelona szívébe, és a képzés helyszíne is fél óra alatt elérhető.

Hétfőn reggel azt tapasztaltam, hogy kevés a fél óra, mert a villamos tíz percenként jár, kell idő az átszállásra is; bő háromnegyed óra szükséges az odaérkezéshez. A későbbiekben ez nem okozott gondot.

A tanfolyam 9- 14 óráig tartott, hétfőtől szombatig. A csoportunkban öten voltunk; két bolgár, egy lengyel, egy magyar pedagógus és jómagam. A képzést egy olasz származású, szimpatikus, rendkívül pozitív személyiségű művész-tanár, Marta Mandolini vezette, aki már két éve Barcelonában él. Szakmailag felkészülten tartotta az előadásokat, angol nyelven érthetően beszélt, a szakmai angolt is hibátlanul beszélte. A bemutatkozó napon megismertük egymást, egymás iskolarendszerét, lehetőségeit és tanítási körülményeit. Az angol nyelv egyikünknek sem okozott nehézséget, folyamatos kommunikációban, könnyen megértettük egymást. A tanterem egy jól felszerelt, körülbelül 15 férőhelyes helység volt, amely elegendő áramforrással, projektorral, kivetítővel biztosította a képzéshez szükséges feltételeket. A tanulás befejeztével lehetőségünk volt a helyszínen hagyni a laptopokategy elzárt szekrényben, így nem kellett azokat napról napra magunkkal vinni az oktatásra.

A képzési tematika logikusan volt felépítve; a kurzus elején a könnyebb Facebook, Youtube programokkal kezdtünk, majd haladtunk a számomra kevésbé ismertek felé: Instagram, Pinterest, Edmodo, Kahoot, Wordpress, Wordart ,Tackk. Az elméleti és gyakorlati anyag aránya megfelelő volt. Az órák során folyamatosan gyakoroltuk az alkalmazások használatát, vinnünk kellett laptopot, okostelefont. Tekintettel arra, hogy én nem rendelkezem saját laptoppal, az iskolából nem tudtam hozni, így a vőlegényem munkahelyi laptopját hoztam el magammal. Rádöbbentem mennyi lehetőség rejlik az internet világában, mi mindennel lehet színesíteni, progresszívebbé és a diákok számára érdekesebbé tenni az iskolai tanórákat.

A képzés végére elsajátítottam a fent említett programok használatát, ezt a tudást a diákoknak is át tudom adni. Leghasznosabbnak a Youtube, Facebook, Edmodo és Kahoot programokat találom az én tantárgyamhoz, de lehetőséget látok a Wordart, Pinterestóráimba való beépítésére is. A kurzusnak köszönhetően a szakmai angol tudásom is erősödött.

A város meglepően tiszta, rendezettnek bizonyult. Bolgár tanfolyamtársaim felhívták a figyelmünket a sorozatos lopásokra, egyikük sajnos az előző héten áldozatává is esett egy incidensnek, ellopták a táskáját. Nagyon kellett erre figyelni, de szerencsére velem ilyesmi nem történt.

Hétfőn, szeptember 11-én katalán nemzeti ünnep volt. Az egész város átöltözött: az ablakokon sárga-piros zászlók, a helyiek katalán zászlót terítettek magukra, ünnep volt az utcákon, a parkokban, este pedig koncerttel végződött a nap.Fantasztikus volt idegenként átélni ezt az élményt. Csütörtökön délután Sitges-be látogattam el, egy Barcelonától délre fekvő kis halászfaluba. Itt más oldaláról ismertem meg a katalán kultúrát, egy bensőségesebb, nyugodtabb délutánt tölthettem el a tengerparton. A képzéshez hozzátartozott egy szervezettkirándulás, a barcelonai  „Hop-onHop-off” buszkörút azt is megmutatta, amit az előző napokban nem volt lehetőségem megnézni. 

Zeneművészként fantasztikus volt a társművészetek remekműveit élőben látni, Gaudí és a modernista építészet remekművei lenyűgözőek voltak.

A pályázat finanszírozása megfelelő volt. Kiutazásom előtt körülbelül másfél hónappal eurós számlát nyitottam, melyre időben megérkezett a pályázati összeg. A repülőútra -mivel kiutalástól számítva másfél hónap múlva történt az utazás- nem sikerült kedvezményes áron jegyet vásárolnom, a különbözetet a szervezési költségből történő átcsoportosítással rendeztem. Szállásomra és napi ellátásomra elegendőnek bizonyult a keretösszeg.

Összességében nagyon örülök, hogy ezen a kurzuson részt vehettem, mindpedagógusnak és mint művésznek is nagyon hasznos és eredményes volt ez az út. A tanóráim színesítéséhez sok ötletet kaptam.

Jelenleg az iskolai IT infrastruktúra nem teszi lehetővételjes mértékben a megismert alkalmazások probléma mentes implementálását a mindennapi oktatási gyakorlatba, ugyanakkor a képzés színvonala, az ismeretanyag és a megismert módszertanok megerősítettek abban, hogy az ERASMUS képzés nagyban hozzájárul a modern, innovatív, korszerű pedagógiai munkához.

Szabó Éva
Százhalombatta, 2017.09.21.
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.