Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Erasmus+ diákcsere az örök városban
2017-04-19
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium hat diákja három pedagógus kíséretében egy öt napos diákcsere programon vett részt az olasz fővárosban, Rómában. A találkozóra a “READ in Europe “ Erasmus + projekt során került megrendezésre,  és rajtunk kívül a horvát,litván, spanyol és török partnerek is ellátogattak az olasz vendéglátó iskolába, az Il Liceo Louis Pasteur gimnáziumba. 
A találkozó során nagyon sokszínű, élvezetes és hasznos programon vehettünk részt. A diákok külföldi társaikkal együttműködve sokféle foglalkozáson vettek részt, amelyek során közös történeteket írtak valamint kvíz és sportjátékokon mérték össze tudásukat és fejlesztették az együttműködési készségeiket. A résztvevők megismerkedhettek az olasz nyelvvel, kultúrával és konyhával, és nem utolsó sorban fejleszthették az angoltudásukat, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt. Emellett az olasz nyelvet második nyelvként tanuló diákoknak ez egy remek lehetőség volt a célnyelvi kultúra megismerésére illetve a nyelvgyakorlásra is.

A találkozó előtt a diákok kutatást végeztek országuk színház történetéről és látogatást tettek országuk legjelentősebb színházaiban és a szerzett ismereteiket prezentációk és filmek formájában átadták a többieknek.  Öröm volt hallgatni, ahogy diákjaink angolul bemutatták Magyarország színháztörténetét és a magyar Nemzeti Színházat és a Vígszínházat.

 Emellett a résztvevő diákok és pedagógusok tanórán is részt vettek, ahol ízelítőt kaphattak az olasz diákok számára kötelezően tanult latin nyelvből illetve megfigyelhették az olasz partnerek által alkalmazott módszereket és jó gyakorlatokat cserélhettek egymással.

Természetesen a sok munka mellett jutott idő egy kis kikapcsolódásra is, hiszen a hét során ellátogattunk Róma város főbb nevezetességeihez, valamint kirándulást tettünk OstiaAntica-ba, amely 2000 évvel ezelőtt Róma nyüzsgő kikötővárosa volt és ahol a feltárt ősi épületek, lenyűgöző freskók és mozaikok nagyon szépen megmaradtak és szinte érezni lehet a régi kikötőváros hangulatát, az egyházi épületek, az otthonok, a fórum és a piacok között járva.
Az együtt töltött idő alatt a diákok nagyon sok új barátságot kötöttek és rengeteg felejthetetlen élményben volt részük. Hazatérve a diákok folytatják a munkát a közösen megírt történeteken, amelyek közül az egyiket a projekt harmadik évében a diákok közösen dramatizálni fogják.

A projekt blogja:
http://readineurope.blogspot.hu/

A projekt honlapja:
http://readineurope.weebly.com/

A diákok beszámolói itt olvashatók!

Szabóné Jassó Ágnes
Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.