Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Rövid távú közös tanári képzés Skuodas, Litvánia, 2016.03.14-18
2016-03-22
Résztvevő tanárok: Alföldi Angéla, Szabóné Jassó Ágnes és Tokaji Ildikó
Az Erasmus + projekt keretén belül egy 5 napos közös tanári képzés programon vettünk részt a litván partneriskolában, Skuodasban. A találkozón iskolánkból 3 pedagógus, és a másik 4 partneriskolából (horvát, olasz, spanyol és török) ugyancsak 3-3 pedagógus vett részt.
A találkozó során alkalmunk nyílt megismerkedni a litván partneriskola működésével, programjaival, projektjeivel és az általuk alkalmazott módszerekkel.

A találkozó során nagyon sok alkalmunk volt a külföldi kollégákkal szakmai workshopok keretén belül együttműködni. Egyrészt megvalósítottunk egy közös tanítási programot, amelynek keretén belül a részt vevő partnerek nemzetközi tanítópárokat alkotva közösen tanítottak litván diákokból álló csoportokat. A közösen tartott órák során olyan jó gyakorlatokat és módszereket mutattunk be egymásnak, amelyeket olvasmányok irodalmi és nyelvi feldolgozása során tudunk alkalmazni. A közösen megtartott órák óraterveiből és anyagaiból közös kiadványt készítünk.
Másrészt a résztvevő pedagógusokkal közösen kidolgoztunk egy feladatbankot a diákok által kiválasztott közös olvasmányra és megegyeztünk azokban a feladatokban, amelyeket a diákoknak a következő találkozóig el kell készíteniük. Az elkészült feladatokat és óravázlatokat is kiadványba fogjuk rendezni.

Megbeszéléseket tartottunk a projekt feladataival kapcsolatban és előkészítettük a következő találkozót, amelyre a mi intézményünkben fog sor kerülni április hónapban.

Óralátogatások keretén belül nagyon sok új módszert láttunk és betekintést nyerhettünk a litván partnereknél bevált gyakorlatokba az angol nyelv, az orosz nyelv és az informatika oktatása terén.
A közös szakmai munka mellett ízelítőt kaptunk a partneriskola különböző tevékenységeiből, amelyek során jobban megismerkedtünk a partner iskolával. Többek közt részt vettünk a litván diákok által tartott kulturális konferencián, amely keretén belül bemutatták nekünk a legfontosabb ismereteket Litvániával kapcsolatban és népi hagyományokat, dalokat és ételeket is megismerhettünk. Megtekintettük az iskola drámacsoportjának bemutató előadását, amely a  ’Survival’ címet viseli és Golding „Legyek Ura” alapján készült. Az előadás után alkalmunk nyílt beszélgetni a drámacsoport vezetőjével és az előadó diákokkal a felkészülés során alkalmazott módszerekről és tapasztalatokról.

Ugyancsak alkalmunk nyílt részt venni egy az iskola által szervezett kvízjátékban, amely során nemzetközi csapatokban mérettük meg magunkat a partnerországokkal kapcsolatos ismeretekből.

A litván partnerek által szervezett kulturális programok során ellátogattunk több múzeumba valamint a város könyvtárába, ahol egy előadás keretén belül megismerkedhettünk a könyvtár történetével és azokkal a projektekkel, amelyekben részt vettek illetve jelenleg is részt vesznek. Meghívást kaptunk a város Polgármesteréhez is, akivel kötetlenül elbeszélgethettünk és jobban megismerkedhettünk a város és a régió történetével, működési rendjével valamint az őket érintő problémákkal és kérdésekkel. Ellátogattunk egy bábszínházba Klaipeda-ban, ahol egy workshop keretén belül megtanultunk egyszerűbb bánokat készíteni és megismerkedtünk néhány hasznos ötlettel a bábok használatával kapcsolatban.

Mindent összevetve egy nagyon hasznos 5 napos tanári képzésen vettünk részt, amely során nagyon sok ötlettel és módszerrel gazdagodtunk és emellett a nemzetközi projektcsapat tagjai között is tovább erősödött a szakmai kapcsolat.

Szabóné Jassó Ágnes

A projekt nemzetközi blogja:
http://readineurope.blogspot.hu/

A projekt magyar blogja:
http://readinhungary.blogspot.hu/

A projekt twinspace felülete:
https://twinspace.etwinning.net/4537/home


Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.