Ma: 2023. november 29. szerda - Taksony napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
Erasmus+ diákcsere Százhalombattán
2015-12-08
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium nyújtott helyszínt az európai uniós támogatásból megvalósuló Erasmus + Iskolák, óvodák stratégiai partnersége program keretén belül megvalósuló projekt, a Y.E.S. for Future második rövid távú diákcsere programjának.
2015. november 8-án összesen 24 finn, szlovén és spanyol diák és tanár érkezett meg Százhalombattára nagy izgalommal és lelkesedéssel.

A találkozót megelőző hetekben nagyon sokat készültünk, így minden rendben ment a héten. Sokat tanultunk a vállalkozásokról, azok megvalósításáról, valamint a kitartásról. Találkoztunk fiatal vállalkozókkal, akiktől megtudtuk, hogy egy cég megalapítása nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Többször dolgoztunk vegyes csapatokban, megalapítottuk saját vállalkozásunkat és megelevenítettünk helyes és helytelen állásinterjúkat is. Vendégeink megtekintették milyenek nálunk a tanórák, és részt vettek egy különleges magyar órán is, ahol megtanulták a főbb kifejezéseket. Az órán és utána is boldogan ismételgették a tanultakat, amit élmény volt hallgatni.                                                          
     
Több város nevezetességeit is volt szerencsénk megmutatni vendégeinknek. Százhalombattát egy interaktív városnézés keretein belül ismerhették meg. Ellátogattunk Visegrádra a Királyi Palotába, részesei lehettünk egy igazi lovagi tornának, valamint megválasztottuk a királyi párt, és a fegyvereket is kipróbálhattuk. Az ebédet egy gyönyörű reneszánsz étteremben kaptuk, ami azoknak a lakomáknak a hangulatát idézte fel, amelyeket Hunyadi Mátyás gyakran rendezett vendégei tiszteletére. Visegrád után Szentendrére utaztunk, ahol volt szabadidőnk, hogy vásároljunk, sétáljunk kicsit. A naplementében úszó város hangulata mindnyájunkat magával ragadott. Budapest nevezetességeit is megnéztük, még a Földalatti Vasúttal is utaztunk. Hazafelé gyönyörködhettünk a kivilágított Parlamentben és a Duna-hídjaiban is.

A záró esten minden ország bemutatott egy-egy tradicionális játékot, táncot. Az este folyamán különleges magyar ételekkel ismertettük meg vendégeinket. Végül közös tánccal és énekkel zártuk a hetet.

Másnap korán reggel búcsút vettünk egymástól. A kapcsolatot a továbbiakban is tartani fogjuk és reméljük, hogy még lesz lehetőségünk találkozni.

Rádóci Kitti, 11.a
Az oldal készült 2013-ban.