Ma: 2019. április 22. hétfő - Csilla, Noémi napja
Jelenleg az első óra van. Kicsengetés: 07:50-kor
"BÁTÉMA projekt" a múzeumban
2018-03-14

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai - kapcsolódva az egyik városrész 700 éves évfordulójához- a tanév során a „BÁTÉMA projekt” keretében különböző programokon vettek részt.

Az alsó tagozatos osztályok a Matrica Múzeum munkatársai segítségével előre egyeztetett időpontokban ismerkedhettek a középkori település életével, templomával, korabeli viseletekkel. Érdekes történetek, makett, egy igazi csontváz, izgalmas feladatok vártak a kíváncsi gyerekseregre.

A 4.a osztályból két beszámoló is született erről a rendkívüli múzeumi óráról:
„Kónya Petra: Matrica múzeumi látogatás
2018. március 2-án elmentünk a 4.a osztállyal a Matrica Múzeumba.
Rengeteg érdekes dolgot láttunk ott. Megnézhettük egy templom makettjét, és egy olyan csontvázat, ami a Báté család egyik férfi tagjáé lehetett. Aztán felmentünk az emeletre, hogy kipróbálhassuk magunkat a középkorban. Volt ott növényfelismerés, egy puttonyba diót kellett szedni a földről úgy, hogy nem volt szabad kiesnie a dióknak. Lisztet is szitáltunk, és volt közmondások felismerése. Minden állomásnál, ha teljesítettük a feladatot, kaptunk egy szép fényes korongot. Négynek kellett összegyűlnie, ha meglepetést szerettünk volna a végén. Természetesen mindenki igyekezett megszerezni a négy korongot! Amikor végeztünk a próbákkal lementünk a kisterembe, ahol lehetett vásárolni festett köveket, kagylót, agyaggolyót, könyvjelzőket. Végül megkínáltak bennünket finom gyógyteával. Sajnos menni kellett vissza az iskolába.
Nekem nagyon tetszett ez az óra, úgy éreztem magam, mintha 1318-ban lennék Bothey-ben.”


„ Szakács Andrea- Bartis Jázmin: Érdekes kiruccanás
Pénteken a 4.a osztály ellátogatott a Matrica Múzeumba, ahol érdekes dolgokat láttak!
Elsősorban a Bothey templomának kicsinyített mását látták, egyszóval egy makettet. A templom tetején volt egy befejezetlen rész, hogy belássanak az odalátogatók. A következő megfigyelhető tárgy a Báté család egyik családtagjának s csontváza volt. A csontváz mellett kiállítottak egy ruhát, ami egy gazdagabb kislányé lehetett. Majd felmentek az emeletre, ott még több viseletet is láttak. Ezenkívül volt lisztszitálás, gyógynövények megnevezése, szólások-közmondások kitalálása, és diószedés. Persze minden feladat teljesítése után kaptak egy tallért, amiért a végén vehettek valami apróságot.
Ha ti is szeretnétek ilyen érdekességeket látni, akkor nézzétek meg a www.matricamuzeum.hu weboldalt! Ott minden tudnivalót megtaláltok!

Látogassatok el ti is a múzeumba!”

Képtár:
Az oldal készült 2013-ban.