Ma: 2018. február 21. szerda - Eleonóra napja
Jelenleg nincs tanítás! Becsengetés: 07:15-kor
"Lehet kockás, csíkos, sima,..."
2017-10-27
Október egyik szép őszi délutánján ellátogattunk a Matrica Múzeum nemrégiben nyílt új kiállítására. Most a régi korok viseleteivel ismerkedhettünk meg.
Tóth Zsuzsa néni régi ismerősként üdvözölt, majd egy terembe vezetett minket. Fibulákat mutatott nekünk, amikről megtudtuk, hogy ezek voltak a biztosítótű „ősei”. A legnagyobb 30 centiméteres, a legkisebb úgy öt centiméteres lehetett. A régi időkben ezekkel tűzték össze a köpenyeket, vagy a ruházatot.

Ezután felsétáltunk az emeletre, ahol régi korok szép ruhái bűvöltek el bennünket. Láttuk különböző mesteremberek viseleteit, munkaeszközeit. Megtudtuk, hogy őseink is feldíszítették ruhájukat (pityke, veret, fibula) és megcsodáltuk a korabeli nők ékszereit (fülbevaló, karperec). A lányok tetszését az előkelő római hölgy ékszerei nyerték el a legjobban. Sok új dolgot tanultunk. Megtudtuk például, hogy az ősemberek szénával bélelték ki a cipőjüket, hogy a druidák tulajdonképpen sámánok voltak, és azt is, hogy a nadrágok szára az ősi időkben nem volt összevarrva, hanem viselőjük egyszerűen csak körültekerte vele a lábát és összetűzte vagy kötötte az anyagot. Aztán különböző tárgyakat kaptunk, amiket egyeztetnünk kellett viseletekkel.  Befejezésként megnéztük az állandó kiállítás is. A tárlókban örömmel fedeztük fel az előzőleg megismert tárgyat.

A Múzeum az őszi szünetben is nyitva lesz. Két napos mini táborában sok izgalmas feladat várja a résztvevőket, amit mindenkinek szívesen ajánlunk!

a 3.b osztály tanulói
és a tanító nénik

Képtár:
FEBR.
21
Pangea matematika verseny, iskolai forduló
FEBR.
22
Pangea matematika verseny, iskolai forduló
FEBR.
22
Szóbeli felvételik a gimnáziumi tagozaton
FEBR.
22
Beiskolázási szünet - gimnázium
FEBR.
22
16:30: Nyitva van az Aranykapu elsős beiskolázási program 2. alkalom - A mi iskolánk: Zenebona, játékos angol + informatika
FEBR.
23
Pangea matematika verseny, iskolai forduló
FEBR.
23
Szóbeli felvételik a gimnáziumi tagozaton
FEBR.
23
Beiskolázási szünet - gimnázium
FEBR.
23
ARANY PÁLYÁZATOK leadási határideje
FEBR.
23
Beiskolázási szünet - általános iskola alsó, felső, SNI-T, RAK - Ajándékkészítés az április első osztályos beiratkozásra
FEBR.
25
Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja
FEBR.
27
Aranyos Percek - kulturális bemutató ovisoknak az Arany Napok rendezvénysorozat keretében
FEBR.
28
14:00: Szárazelemek gyűjtése és leadása , zöld folyosó
JÚN.
15
A tanév utolsó napja
Az oldal készült 2013-ban.