Ma: 2017. november 21. kedd - Olivér napja
Jelenleg nincs tanítás!
"Lehet kockás, csíkos, sima,..."
2017-10-27
Október egyik szép őszi délutánján ellátogattunk a Matrica Múzeum nemrégiben nyílt új kiállítására. Most a régi korok viseleteivel ismerkedhettünk meg.
Tóth Zsuzsa néni régi ismerősként üdvözölt, majd egy terembe vezetett minket. Fibulákat mutatott nekünk, amikről megtudtuk, hogy ezek voltak a biztosítótű „ősei”. A legnagyobb 30 centiméteres, a legkisebb úgy öt centiméteres lehetett. A régi időkben ezekkel tűzték össze a köpenyeket, vagy a ruházatot.

Ezután felsétáltunk az emeletre, ahol régi korok szép ruhái bűvöltek el bennünket. Láttuk különböző mesteremberek viseleteit, munkaeszközeit. Megtudtuk, hogy őseink is feldíszítették ruhájukat (pityke, veret, fibula) és megcsodáltuk a korabeli nők ékszereit (fülbevaló, karperec). A lányok tetszését az előkelő római hölgy ékszerei nyerték el a legjobban. Sok új dolgot tanultunk. Megtudtuk például, hogy az ősemberek szénával bélelték ki a cipőjüket, hogy a druidák tulajdonképpen sámánok voltak, és azt is, hogy a nadrágok szára az ősi időkben nem volt összevarrva, hanem viselőjük egyszerűen csak körültekerte vele a lábát és összetűzte vagy kötötte az anyagot. Aztán különböző tárgyakat kaptunk, amiket egyeztetnünk kellett viseletekkel.  Befejezésként megnéztük az állandó kiállítás is. A tárlókban örömmel fedeztük fel az előzőleg megismert tárgyat.

A Múzeum az őszi szünetben is nyitva lesz. Két napos mini táborában sok izgalmas feladat várja a résztvevőket, amit mindenkinek szívesen ajánlunk!

a 3.b osztály tanulói
és a tanító nénik

Képtár:
NOV.
21
Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny iskolai forduló
NOV.
23
14:00: Bolyai angol verseny 8. évf. I. forduló
NOV.
24
Nonstopsport
NOV.
25
Bolyai Természettudományi Csapatverseny nevezési határideje
NOV.
27
Egészség napok - program külön forgatókönyv szerint
NOV.
28
Egészség napok - program külön forgatókönyv szerint
NOV.
28
16:00: Tagozati értekezletek minden tagozaton
NOV.
28
Adventi játszóház az SNI tagozaton
NOV.
29
Egészség napok - program külön forgatókönyv szerint
NOV.
29
Szárazelemek gyűjtése és leadása, zöld folyosó
NOV.
30
Egészség napok - program külön forgatókönyv szerint
JÚN.
15
A tanév utolsó napja
Az oldal készült 2013-ban.